Nijntje en S.V.MidOost leren peuters en kleuters beter bewegen met Beweegdiploma

S.V. MidOost heeft  het Beweegdiploma-keurmerk van de KNGU verkregen en de bekende kinderheld nijntje is de ambassadeur van het Beweegdiploma.

“Het keurmerk Beweegdiploma geeft onder andere aan dat wij lesgevers hebben die daadwerkelijk peuters en kleuters op een juiste en veilige manier leren hoe ze alle belangrijke vormen van bewegen kunnen leren. Dat doen we in een leuke sfeer met waarin spelenderwijs leren centraal staat. Na gemiddeld 20 uur ontvangen ze het Beweegdiploma met nijntje erop en krijgen ze leuke badge van nijntje.”

In juni 2013 werd tijdens het Groot NK Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam het Beweegdiploma geďntroduceerd voor kinderen van 2-6 jaar. Door middel van een toegankelijk en speels beweegprogramma leren kinderen in 20 uur spelenderwijs alle basisbeginselen van bewegen. Het is volgens Marja Kerkhof (managing director bij rechtenhouder nijntje, Mercis)  geen toeval dat nijntje als ambassadeur verbonden wordt aan het Beweegdiploma. “Goed leren bewegen is namelijk heel belangrijk en ontzettend leuk, maar niet meer vanzelfsprekend binnen onze maatschappij. Het stimuleren van een positieve leefwijze en kinderen spelenderwijs aansporen om te bewegen is waar het ons om gaat. Jong geleerd is oud gedaan. We zijn blij dat nijntje daar aan kan bijdragen.”

Jaap Wals (directeur KNGU): “Wij willen met het Beweegdiploma een stimulans geven aan bewegen op jonge leeftijd nog voordat ze naar de basisschool gaan. Het belang van dit diploma voor de latere sportieve carričre en leefstijl wordt op aansprekende wijze benadrukt. Nijntje is bij uitstek een karakter dat zeer tot de verbeelding spreekt van peuters, kleuters en hun ouders en grootouders.

www.beweegdiploma.nl

Over Mercis en nijntje
Dick Bruna tekende nijntje, internationaal bekend als miffy,  voor het eerst voor zijn eigen kinderen in 1955. Dit betekende het begin van vele avonturen. Inmiddels is nijntje bekend over de hele wereld en zijn er meer dan 85 miljoen prentenboekjes in meer dan 50 verschillende talen verschenen. Mercis beheert sinds 1971 wereldwijd de auteursrechten van Dick Bruna en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van alle producten, waarvan speelgoed en boekjes het meest bekend zijn. Mercis is tevens de uitgever van de Nederlandse boekjes.

Over KNGU en het Beweegdiploma
De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) vertegenwoordigt als 4e grootste sportbond van Nederland bijna 1.100 gymclubs met 241.500 sporters (2012) in Nederland. De KNGU is de verbindende aanjager voor gymmend, turnend, springend en dansend Nederland. De sporter kan deze sporten ieder op zijn/haar eigen niveau met plezier beleven, in wedstrijd- en sportvormen die passen bij de wensen en behoeften. Van meedoen tot excelleren.

Waarom een beweegdiploma voor kinderen van 2-6 jaar?
Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar o zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind. Het kind kan in 10 tot 20 gymlessen het beweegdiploma behalen.

In de leeftijdsperiode van 2-6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen.
Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

De KNGU heeft de ambitie om eind 2017 40.000 Beweegdiploma’s uitgereikt te hebben aan kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Gymclubs die het Beweegdiploma aanbieden hebben het KNGU keurmerk 'Beweegdiploma'. De KNGU ziet onder andere toe op het gebruik van het juiste lesmateriaal, kwaliteit van technisch kader en regelmatige frequentie van de lessen.