Acro
1. Wedstrijden en datums 2. Inschrijfgelden 3 . Wedstrijd uitslagen 4. Uitleg Acro cijfer
5.Turnpakje 6.    
       
     

                        3-acrosport-trio-roudneff--eps.jpg                         3-acrosport-trio-figurine-3D.jpg

Datum Plaats Soort
 19 -01-2020
 Ter apel
Voorwedstrijd D/E lijn
 07-03-2020
 Musselkanaal
Provinciale kampioenschap D/E lijn
 15/16 -02-2020
 Oosterwolde
ValentijnscupValentijnscup
 28 -03-2020
 Sneek
Districtwedstrijd D/E lijn


 Happy Cup


Open Groninger Acro Kampioenschappen C/D/E lijn

2. Inschrijfgelden

De inschrijfgelden voor de acro wedstrijden worden via incasso geïnd.
Als je bent ingeschreven voor een wedstrijd en je kan niet meedoen ben je wel inschrijfgeld verschuldigd.
 


Datum Bedrag Incasso datum
Trainingspak                                  128 t/m 164 en S t/m XXXL ss 

Valentijnscup
eerst volgende maand na wedstrijd
Voorwedstrijd D/E lijn
eerst volgende maand na wedstrijd
Provinciale kampioenschap D/E lijn
eerst volgende maand na wedstrijd

 

3. Uitslagen wedstrijden 2019

Open groninger Kampioenschappen 8 en 9 juni
Afgelopen weekend vonden voor ons de laatste acrowedstrijden van het seizoen plaats: de Open Groninger Kampioenschappen. Alle drie teams van SV Misoost hebben een goede wedstrijd neergezet. Fleur en Sanne deden als gelegenheidsduo voor het eerst mee in de categorie E jeugd duo. Ze wisten hier 5e van de 16e te worden. Ook D senior trio Lotte, Diewerke en Femke werd 5e in een groot deelnemersveld (19). Thalita en Angelina wisten in een paar weken tijd de overstap te maken naar een hoger niveau: duo D junior. Ze werden op een paar tiende achterstand 4e van de 8. Super gedaan meiden! 👍

        Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, staande mensenAfbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensen, boom, gras, buiten en natuurAfbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, een sport spelen                                         

 
Happy Cup 4 april
Medailles tijdens Happy Cup!
Gisteren deden 3 van onze acroteams mee aan de Happy Cup, een wedstrijd voor teams die niet geplaatst waren voor de districtfinale. Ondanks de zenuwen, lieten alle teams mooie oefeningen zien! Narelle en Esmee werden met de hoogste dagscore 1e en Thalita en Angelina welverdiend 3e in de categorie duo E senior. Melissa en Marjolein wisten in de categorie duo E junior een nette 5e plaats te behalen. Gefeliciteerd dames! 🎉🥇🥉
Vrijwilligers en juryleden wederom bedankt voor jullie bijdrage! 👍👍

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensenAfbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, staande mensen, schoenen, kind en buitenAfbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, staande mensen en kind

           

Provinciale kamioenschappen 2 maart
Bronzen medaille 🥉 en twee plaatsen voor districtsfinale!

Vandaag stond het provinciale kampioenschap acro D en E-lijn op het programma.
In het eerste wedstrijddeel kwamen E junior duo Melissa en Marjolein en D senior trio Lotte, Diewerke en Femke in actie. Beide teams lieten zien waar ze hard voor hebben getraind en wisten een nette 9e en 4e plaats te behalen. De 4e plaats van Lotte, Diewerke en Femke is tevens goed voor een plaats op de districtsfinale op 23 maart a.s.
In het tweede wedstrijddeel was het de beurt aan E senior trio Marloes, Larissa en Esmee en D junior duo Elise en Sanne. Het eerstgenoemde team maakte helaas een duur foutje en werd daarmee 4e. Elise en Sanne zetten een hele nette oefening neer, kregen daarom de bronzen medaille🥉 omgehangen en hebben daarmee ook een plaats op de districtsfinale verdiend. Super meiden!
In het derde wedstrijddeel, waarin het de beurt was aan onze E senioren duos, was het geluk niet aan onze zijde. Jolien en Lisanne konden wegens ziekte helaas niet deelnemen. Thalita en Angelina moesten hun oefening draaien vlak nadat Angelina haar vinger tussen de deur had gehad. En Narelle en Esmee hadden helaas een foutje. Desondanks werden de teams respectievelijk netjes 5e en 7e.

Tot slot willen we alle vrijwilligers (inclusief ons jurylid) graag bedanken voor hun inzet tijdens de wedstrijd vandaag! 👍

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, staande mensenAfbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensenAfbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en sportende mensenZilver🥈 op Valentijnscup! ❤️16/17 februari

Het afgelopen weekend deden vijf van onze acroteams mee aan de (gezellige) Valentijnscup in Oosterwolde. Hoewel nog niet alles perfect ging, hebben alle dames vooruitgang geboekt (na de voorwedstrijd). 👍 Bij de E senioren duo’s werden er twee prijzen gewonnen. Eén voor de grootste pechvogels van de dag, Thalita en Angelina, die na het doorslaan van de stoppen hun oefening zonder muziek moesten afmaken. En de andere voor Narelle en Esmee, die de op één na beste oefening in deze categorie lieten zien en daarmee een zilveren medaille verdienden. 🎉 Een knappe prestatie, gezien hun derde acropartner Fleur een aantal weken geleden jammergenoeg blessures opliep, waarna Narelle en Esmee slechts twee keer als duo hebben kunnen trainen.

We zien uit naar de Provinciale kampioenschappen die op 2 maart op het programma staan! 💪


geen3geen4geen5Voorwedstrijd D/E lijn 26 januari

Afgelopen zaterdag vond de eerste acrogym wedstrijd voor D en E-lijn plaats in Uithuizen. Door een aantal blessures konden er helaas maar 5 van onze 7 teams aan deze wedstrijd deelnemen. Alle teams hebben nette oefeningen neergezet, met zo hier en daar een foutje. Gelukkig is er nog even de tijd om de puntjes op de i te zetten. � Op naar de Valentijnscup op 16 en 17 februari en de Provinciale kampioenschappen op 2 maart!

geengeen1geen2
4. Hoe komt een acrogym cijfer tot stand?

Als toeschouwer verbaas je weleens over de scores tijdens de acrowedstrijden. Waarom wordt de acro-oefening van het ene team veel hoger gewaardeerd dan die van het andere team, terwijl die er in jouw beleving toch veel mooier uitzag? Met deze toelichting willen we gymnasten en ouders meer inzicht geven in de manier waarop de jury tot zijn eindcijfer komt.

Per oefening kun je maximaal 30 punten scoren, 10 voor de moeilijkheid, 10 voor de technische uitvoering en 10 voor de artistieke uitvoering.

Moeilijkheidscijfer

De moeilijkheidswaarde wordt bepaald door de totale waarde van alle in een oefening uitgevoerde elementen, ook wel standjes (en individuele elementen) genoemd. Zo hebben een radslag, een vliegtuigje, een toren etc. allemaal een bepaalde waarde. De minimale totale waarde (aan elementen) die behaald moet worden om uit te gaan van een 10 (uitgangswaarde of moeilijkheidscijfer) is per niveau (A, B, C, D en E-lijn) verschillend. Zo moeten er in de E-lijn 20 punten, in de D-lijn 40 punten en in de C-lijn 55 (25 tempo en 30 balans) gehaald worden om van de volle 10 punten uit te gaan.

Bij het kiezen van elementen moet er rekening gehouden worden met een aantal speciale vereisten. Zo moet elk E-lijn team minimaal 6 standjes uitvoeren, waarvan 4 balanselementen en 2 tempo elementen, moet elk D-lijn team minimaal 6 standjes uitvoeren, waarvan 3 balans en 3 tempo, moet elk C-lijn team minimaal 3 balanselementen en minimaal 6 tempo elementen uitvoeren, moet elk team een standje met een handstand (uitgevoerd door de bovenpartner) uitvoeren, moet elk trio een basket gooien (laatste 2 gelden niet voor C-lijn) etc.

Voor alle groepjes probeert de trainster de elementen zo te kiezen dat ze aan alle speciale vereisten voldoen en dat ze op een moeilijkheidscijfer uitkomen van 10. Soms lukt dit niet helemaal, omdat sommige elementen te moeilijk zijn voor een groepje. De trainster kan er in dat geval voor kiezen om een lagere uitgangswaarde aan te houden. Meestal gaan teams echter van een 10 uit.

De trainster noteert alle elementen die een team gaat uitvoeren op een wedstrijd op een zogenaamd wedstrijdblad. Dit blad komt bij de moeilijkheidsjury (1 of 2 personen) terecht. Tijdens een wedstrijd controleert de moeilijkheidsjury of een team uitvoert wat er op het blad staat. Soms voert een team op de wedstrijd (per ongeluk) iets anders uit of wordt er iets weggelaten. In dit geval kan het zo zijn dat het team niet meer aan de minimale totale waarde van het niveau voldoet. Er volgt dan een lagere uitgangswaarde. Ook kan het zo zijn dat het team in dit geval niet meer aan alle speciale vereisten voldoet. Er volgt dan een aftrek(1 per speciale vereiste) van de totaalscore (moeilijkheid, technisch en artistiek samen). Er volgt ook een aftrek van de totaalscore als elementen niet lang genoeg worden aangehouden, ook wel tijdsfouten genoemd. Balans elementen (door het hele team) moeten 3 seconden worden aangehouden en individuele elementen 2 seconden. Elke seconde tekort levert 0,3 aftrek op. 

Technische score

De technisch juryleden (minimaal 2 en maximaal 4) kijken naar hoe de oefening technisch wordt uitgevoerd. Zitten er bijvoorbeeld veel wiebels in het op- en afbouwen van elementen, wordt een standje niet strak uitgevoerd, worden er veel pasjes gemaakt om in balans te blijven of valt een deelnemer? De fouten zijn onderverdeeld in kleine foutjes (0,1 aftrek, bijvoorbeeld een lichte buiging van de benen), duidelijke fouten (0,3, bijvoorbeeld een grote pas bij de landing) en grote fouten (0,5 of 1, bijvoorbeeld bij een val). 

Artistieke score

De artistieke score wordt ook vastgesteld door 2 – 4 juryleden. De 10 punten voor de artistieke uitvoering zijn als volgt onderverdeeld: 3 punten voor de choreografie, 1,5 punt (3 voor C-lijn) voor de muzikale interpretatie, 2 punten voor de keuze van de elementen en 2 punten voor de relatie binnen een team. Je krijgt sowieso 1,5 punt cadeau in de D- en E-lijn. Deze onderverdeling leggen we hieronder verder uit. 

Choreografie > Hierbij let de jury erop of je de hele vloer gebruikt (max 0,5 punt aftrek) en of je elementen en choreografie op verschillende hoogtes uitvoert(0,5). Daarnaast wordt er gekeken of je voldoende variatie (0,5) hebt in de oefening en of de oefening creatief (0,5) is t.a.v. de choreografie. Creatief betekent dat je iets anders doet dan anderen. Ook wordt er gekeken of je als team de passen en bewegingen synchroon (0,5) uitvoert. Bijvoorbeeld allemaal de armen tegelijkertijd omhoog. En of er het maximale uit de beweging wordt gehaald (0,5). Bijvoorbeeld pasjes op je tenen uitvoeren.

Muzikale interpretatie > Wat hierbij belangrijk is dat de muziek bij het groepje past (0,5), dus geen Pippi Langkous muziek bij een senior D team. Daarnaast wordt er gekeken of het team goed op de muziek werkt (0,5), ook wel harmonie genoemd. En of het team niet teveel pauzes inlast (stopjes/uitstrekken voor elementen). Dit laatste wordt ook wel vloeiende doorgang (0,5) genoemd. In de C-lijn wordt er ook nog gecontroleerd of de emotie (0,5), de gezichtsuitdrukking (0,5) en de lichaamsexpressie (0,5) van de teamleden gelijk is en bij de muziek past.

Keuze van elementen > De jury kijkt naar welke elementen (0,5) en op- en afgangen (0,5) je hebt gekozen als team. Hierbij kijken ze of dit de standaard elementen of op- en afgangen zijn, die bijna iedereen doet, of dat je iets bijzonders in je oefening stopt. Ook let de jury er op of je voldoende variatie (0,5 voor balanselementen en 0,5 voor dynamische elementen) in je elementen hebt, dus bijvoorbeeld niet alleen salto’s voorover of alles in hurksteun.

Relatie binnen een team > Bij relatie binnen het team let de jury erop hoe je samenwerkt (0,5). Dus ieder teamlid doet niet zijn eigen oefening, maar je doet het samen en maakt contact met elkaar. Ook wordt er gekeken of de teamleden goed bij elkaar passen wat betreft lengte en lichaamsbouw (0,5). De manier van bewegen (0,5) is ook een beoordelingscriterium. Alle teamleden moeten de choreografie op dezelfde manier uitvoeren, dus niet de een kinderlijk en de ander heel volwassen. Als laatste er wordt gekeken of het team voldoende tijd heeft om gedurende de oefening een relatie op te bouwen (0,5), dit betekent dat de oefening niet alleen bestaat uit elementen, maar ook uit choreografie die als team wordt uitgevoerd.

Andere aftrekken (door de juryvoorzitter)

Als bovenstaande punten zijn doorgegeven aan de juryvoorzitter, kijkt deze nog of er andere aftrekken van het cijfer afgehaald moeten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de oefening langer duurt dan de muziek, wanneer een deelnemer (per ongeluk) buiten de witte lijnen van de vloer stapt etc.  voor deze aftrekken.

 

Als je nog vragen hebt na deze toelichting, schroom dan niet om de juryleden of trainster om nadere toelichting te vragen.


5. Eisen voor turnpakjes

De koppels zijn niet langer verplicht om het clubpakje te dragen op wedstrijden. Dit betekent dat de koppels vrij zijn om zelf een (team)turnpakje aan te schaffen. Dit mag uiteraard ook gewoon het clubpakje zijn. Om te voorkomen dat er elk jaar een nieuw pakje aangeschaft “moet” worden, willen we proberen zo veel mogelijk teams te vormen die meer dan één seizoen met elkaar door kunnen. Dit gaat echter niet in alle gevallen lukken. De pakjes kunnen dan eventueel binnen de vereniging of via marktplaats doorverkocht worden. Er zijn een aantal regels verbonden aan de turnpakjes en we vragen jullie daarom nadrukkelijk om het eerst met ons te overleggen voordat jullie pakjes bestellen.

De regels:

-     Het mag een turnpakje, een catsuit of en turnpakje met rokje zijn. Het pakje mag met of zonder mouwen zijn, maar spaghettibandjes zijn niet toegestaan. Bij catsuits met een donkere kleur moeten de beide benen op dezelfde manier vanaf de dij tot en met de enkel met lichte kleuren onderbroken zijn (de decoratie op beide benen mag wel anders zijn).

-     Rokjes moeten vast zitten aan het pakje, het hele pakje bedekken (pakje komt niet onder het rokje uit) en mogen niet lager vallen dan net onder het heupbeen (10 cm onder pakje). Er mag een split in zitten, maar pakje moet wel bedekt blijven. De rokjes moeten na het doen van een handstand o.i.d. terugvallen op de heupen van de sporter. Ballet tutu’s zijn niet toegestaan.

-    Het pakje moet bij de sporters, de muziek en de choreografie passen. Dus geen donkere pakjes bij een vrolijk muziekje.

-    De pakjes moeten gelijk zijn of elkaar aanvullen (zie onderstaande afbeelding). Er mag  bijvoorbeeld geen (onbedoeld) kleurverschil zijn. Dus zorg ervoor dat jullie de pakjes tegelijk of op dezelfde manier wassen. En let daarbij goed op de wasvoorschriften!

-    Het pakje mag niet te hoog/te laag uitgesneden zijn. Dit betekent dat het turnpakje niet boven het heupbot uit mag komen en niet lager zijn dan de helft van het borstbeen aan de voorzijde of lager dan de schouderbladen aan de achterzijde.

-     Loszittende kleding, uitsteeksels of accessoires zijn niet toegestaan.

-    Provocerende (aanstootgevende) kleding, zwempakken, kleding waarbij je kan zien dat iemand een rol speelt (ober) en fotoprinten als versiering zijn verboden.

-    Als er gaasstof of witte stof in het pakje zit, zorg er dan voor dat hier huidskleur stof onder zit of dat je een huidskleur onderpakje draagt. Op de mouwen is dit niet van toepassing.